Επιλογή Σελίδας

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα είναι μια απλή διαγνωστική μέθοδος από την οποία με ανώδυνο, ακίνδυνο και αναίμακτο τρόπο, λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του εξεταζομένου. Στη μέθοδο αυτή αποστέλλονται ήχοι ιδιαίτερα υψηλής συχνότητας (πάνω από 20.000 Hz), πολύ υψηλότεροι από αυτούς που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί. Μία δέσμη υψίσυχνων ηχητικών κυμάτων που στέλνουμε στο σώμα του εξεταζομένου με τον ηχοβολέα ανακλάται από τα διάφορα όργανα του σώματος και επιστρέφει σ’ αυτόν. Στην συνέχεια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή επιτυγχάνεται η απεικόνιση των οργάνων του σώματος σε οθόνη. Έτσι παίρνουμε πληροφορίες για το μέγεθος, το σχήμα και η δομή των εσωτερικών οργάνων και των αιμοφόρων αγγείων.

Είναι ασφαλής εξέταση;

Ο ασθενής δεν επιβαρύνεται με ακτινοβολία. Η εξέταση είναι τελείως ανώδυνη και ακίνδυνη. Μπορεί να εφαρμοσθεί σε οποιασδήποτε ηλικία και να επαναληφθεί οσεσδήποτε φορές χρειάζεται.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για το υπερηχογράφημα;

Για τη μελέτη της χοληδόχου κύστεως είναι απαραίτητη η νηστεία για 6-8 ώρες. Για τη μελέτη της κάτω κοιλίας είναι απαραίτητη η πλήρωση της ουροδόχου κύστεως, για το λόγο είναι απαραίτητο ο εξεταζόμενος να έχει πιει 1-1.5 λίτρο νερό. Για τις υπόλοιπες εξετάσεις δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Πονάει το στομάχι μου. Πρέπει να κάνω υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα δεν είναι ευαίσθητο στη διάγνωση παθήσεων του στομάχου και του εντέρου διότι τα όργανα αυτά περιέχουν αέρα, ο οποίος είναι κακός αγωγός της ηχητικής δέσμης. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφήματος άνω κοιλίας για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που προκαλούν κοιλιακό άλγος, όπως η χολολιθίαση, η χολοκυστίτιδα, η νεφρολιθίαση, η αποφρακτική ουροπάθεια, η ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, η σκωληκοειδίτιδα κ.α.

Ποια απεικονιστική μέθοδος είναι καλύτερη; Το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία;

Κάθε απεικονιστική μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις για συγκεκριμένες παθήσεις, οπότε είναι λάθος η οποιαδήποτε γενική σύγκριση μεταξύ δύο απεικονιστικών μεθόδων. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το υπερηχογράφημα μπορεί να διακρίνει πολύ καλύτερα τις παθήσεις της χοληδόχου κύστεως. Επίσης, λόγω συγκεκριμένων πλεονεκτημάτων του, όπως το ότι είναι μια εξέταση απλή, ανώδυνη και εύκολα προσβάσιμη, μπορεί να χρησιμοποιείται σαν πρώτη μέθοδος απεικόνισης και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχει ένδειξη (π.χ . υπερηχογραφικό εύρημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, κλινικό ερώτημα το οποίο δεν απαντάται με το υπερηχογράφημα), μπορεί να γίνει περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος.

Τι είναι το triplex αγγείων;

Το Triplex αγγείων ( ή έγχρωμη υπερηχοτομογραφία αγγείων ) είναι εξειδικευμένη υπερηχογραφική μελέτη των αγγείων που μαs δίνει πληροφορίες τόσο της συμβατικής υπερηχογραφικής απεικόνισης του αγγείου όσο και πληροφορίες με τη χρήση του power Doppler για τη ροή του αίματος εντός του αγγείου.

Ποια αγγεία ελέγχονται με το triplex;
  • Καρωτίδες και σπονδυλικές αρτηρίες(για έλεγχο αθηρωματικής νόσου και αιμοδυναμικών στενώσεων)
  • Αρτηρίες άνω ή κάτω άκρων (για έλεγχο αθηρωματικής νόσου και αιμοδυναμικών στενώσεων)
  • Φλέβες άνω ή κάτω άκρων (για έλεγχο θρόμβωσης ή ανεπάρκειας)
  • Κοιλιακή αορτή(για έλεγχο ανευρύσματος ή στένωσης)
  • Νεφρικές αρτηρίες(για έλεγχο στένωσης σε υπέρταση)
  • Σπληνο-πυλαίος άξονας (έλεγχος σε περίπτωση κιρρώσεως)
  • Πεϊκές αρτηρίες (έλεγχος σε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας)
Έχω σακχαρώδη διαβήτη. Πρέπει να υποβληθώ σε απεικονιστικές εξετάσεις;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που προκαλούν αθηρωματική νόσο. Για το λόγο αυτό πρέπει να ελέγχονται οι περιφερικές αρτηρίες (καρωτίδες, κοιλιακή αορτή, αρτηρίες κάτω άκρων) με triplex, για ανεύρεση αθηρωματικής νόσου ή σημαντικής αιμοδυναμικής στένωσης.

Μόλις μου διαγνώστηκε υπέρταση. Ποιες απεικονιστικές εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Είναι απαραίτητο να γίνει triplex νεφρικών αρτηριών για τον έλεγχο στενώσεως των νεφρικών αρτηριών, μιας από τις αιτίες της δευτεροπαθούς υπερτάσεως. Επίσης, είναι σκόπιμο να γίνει triplex καρωτίδων και αρτηριών κάτω άκρων για τη διερεύνηση αθηρωματικής νόσου.

Το πόδι μου είναι πρησμένο και πονάει. Ποια εξέταση πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση οιδηματώδους άκρου είναι απαραίτητο το triplex φλεβών για αποκλεισμό εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, κατάστασης η οποία χρήζει άμεσης θεραπείας. Επίσης, σε λιγότερο οξεία κατάσταση πρέπει να ελέγχεται και το επιπολής φλεβικό δίκτυο για τη διερεύνηση φλεβικής ανεπάρκειας

Γίνεται υπερηχογράφημα σε παιδιά;

Βεβαίως, είμαι μάλιστα η εξέταση εκλογής γιατί δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Με το υπερηχογράφημα ελέγχουμε το ουροποιητικό σύστημα (νεφροί, ουροδόχος κύστη), το γαστρεντερικό σύστημα (έλεγχος πυλωρικής στένωσης, εγκολεασμού), τον εγκέφαλο (στα νεογνά), το ισχίο (έλεγχος δυσπλασίας σε νεογνά) καθώς και το θώρακα (συλλογές υγρού).

Γίνεται υπερηχογράφημα στα οστά;

Τα οστά δεν μπορούν να μελετηθούν με το υπερηχογράφημα διότι είναι κακός αγωγός της ηχητικής δέσμης. Ωστόσο, μπορούν να μελετηθούν πολύ καλά οι μύες, οι τένοντες και οι αρθρώσεις, όπου το υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνώσει μυικές θλάσεις, ρήξεις τενόντων, τενοντίτιδες και συλλογή υγρού στις αρθρώσεις. Συγκεκριμένα, πολλές πληροφορίες παρέχονται σχετικά με παθήσεις του ώμου, του αγκώνα, της πηχεοκαρπικής και της ποδοκνημικής άρθρωσης.

Υπάρχουν επεμβατικές πράξεις με υπερηχογραφική καθοδήγηση;

Οι πιο συχνές επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση είναι η παρακέντηση όζων θυρεοειδούς και μορφωμάτων μαστού. Επίσης, σημαντική είναι η συμβολή των υπερήχων στην ορθοπεδική και τη ρευματολογία με στοχευμένη τοποθέτηση βελόνης για έγχυση θεραπευτικών ουσιών ή την εκκενωτική παρακέντηση παθολογικών συλλογών υγρού.

Πρέπει να είμαι νηστικός για να κάνω εξετάσεις αίματος;

Είναι απαραίτητη η νηστεία επί τουλάχιστον 12 ώρες, κυρίως για την εξέταση σακχάρου και χοληστερίνης. Η νηστεία περιλαμβάνει χυμούς, καραμέλες ή ανθρακούχα ποτά και οτιδήποτε αναλώσιμο, εκτός από το νερό το οποίο δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα. Επίσης, συνίσταται και η αποχή από οινοπνευματώδη ποτά επί 24 περίπου ώρες, ενώ καλό θα ήταν να αποφευχθεί το κάπνισμα πριν την αιμοληψία. Το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει το δείπνο σας να είναι ελαφρύ, αποφεύγοντας λιπαρά και υδατάνθρακες. Αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, θα ήταν προτιμότερο να λάβετε την πρωινή σας δόση μετά την αιμοληψία, ώστε να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.

Μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος ενώ είμαι άρρωστος;

Αν οι εξετάσεις που θέλετε να κάνετε είναι προληπτικές, είναι προτιμότερο να τις πραγματοποιήσετε μετά την ανάρρωσή σας, αφού η ασθένειά σας επηρεάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας. Αν οι εξετάσεις έχουν ζητηθεί από τον γιατρό σας και αφορούν την ασθένειά σας θα πρέπει να τις πραγματοποιήσετε άμεσα, αφού γίνονται για την παρακολούθηση της υγείας σας.

Έχω δύσκολες φλέβες και συνήθως δεν μπορούν να μου πάρουν εύκολα αίμα. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ώστε να διευκολύνω την αιμολήπτρια;

Μπορεί να έχετε δύσκολες φλέβες είτε λόγω κληρονομικότητας είτε λόγω προβληματων του οργανισμού(νοσηλεία, χημειοθεραπεια κλπ). Για να βοηθήσετε την αιμολήπτρια να σας πάρει αίμα χωρίς να ταλαιπωρηθείτε, θα πρέπει πρώτα από όλα να είστε χαλαρός και να μην φοβάστε ότι θα πονέσετε, καθώς η ψυχολογία παίζει πρωταρχικό ρόλο. Επίσης καλό είναι να μην παραλείψετε να πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν έρθετε για αιμοληψία, ώστε να μην είναι αφυδατωμένος ο οργανισμός σας και δυσχεραίνετε την κατάστασή σας. Τέλος, αν είναι πάντα εξαιρετικά δύσκολη η εμπειρία σας κατά την αιμοληψία, θα μπορούσατε να προμηθευτείτε ειδικά κρεμώδη σκευάσματα από το φαρμακείο, τα οποία συμβάλλουν στην διευκόλυνση της ψηλάφισης και δρουν αναλγητικά, και να ακολουθήσετε τις οδηγίες χρήσης πριν προσέλθετε στο εργαστήριο.

Την τελευταία φορά που έκανα εξετάσεις αίματος, είχε μαυρίσει η περιοχή του χεριού μου γύρω από το σημείο που έγινε η αιμοληψία και πονούσα.

Το σημείο όπου γίνεται η αιμοληψία θεωρείται πληγή για τον οργανισμό και γι’ αυτό προσπαθεί να την επουλώσει με την συγκέντρωση αιμοπεταλίων στο σημείο αυτό. Κάποιες φορές κυρίως σε ασθενείς που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή, το αίμα δεν πήζει στο σημείο και διαχέεται στους ιστούς κάτω από το δέρμα, προκαλώντας πόνο και σκούρο χρώμα στην περιοχή. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό ούτε και επικίνδυνο, καθώς 3-4 μέρες μετά επανέρχεται το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος και ο πόνος υποχωρεί. Για να το αποφύγετε θα πρέπει να έχετε χαλαρό το άκρο σας και να πιέσετε με το βαμβάκι που σας προμηθεύει η αιμολήπτρια, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία και να αποφύγετε να σηκώσετε βάρος από το χέρι στο οποίο έγινε η αιμοληψία, για τις επόμενες 2 ώρες.

Μου ζήτησε ο γιατρός μου να κάνω καμπύλη ζαχάρου. Τι εξέταση είναι αυτή και γιατί πρέπει να την κάνω;

Με την καμπύλη σακχάρου ή αλλιώς την δοκιμασία ανοχής στην γλυκόζη, εκτιμάται η ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίσει σωστά την γλυκόζη, ώστε να διαγνωστεί η οποιαδήποτε σχετιζόμενη διαταραχή όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Για την εξέταση θα πρέπει να είστε νηστικός και να έχετε καταναλώσει μόνο νερό. Κατά την διαρκεια της καμπύλης απαραίτητο είναι δε, να αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού και το κάπνισμα. Για την εξέταση απαιτείται η χορήγηση γλυκόζης και όσες αιμοληψίες έχει ζητήσει ο γιατρός σας. Η καμπύλη σακχάρου είναι πολύωρη διαδικασία, καθώς θα πρέπει να γίνει η πρώτη αιμοληψία πριν την πρόσληψη της γλυκόζης και έπειτα οι υπόλοιπες, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού. Προτιμότερο είναι να παραμείνετε στο εργαστήριο κατά την διάρκεια της εξέτασης προς αποφυγή ατυχήματος λόγω των συμπτωμάτων όπως ζαλάδα ή λυποθυμία που μπορεί να σας αποφέρει η λήψη της γλυκόζης, καθώς και προς αποφυγή σωματικής άσκησης –περπάτημα ή τρέξιμο- η οποία θα οδηγήσει στον μεταβολισμό της γλυκόζης και θα αλλοιωθούν τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος λήψης ούρων;

Για την συλλογή των ούρων, προμηθεύεστε ουροσυλλέκτη είτε από το φαρμακείο, είτε από το ιατρείο μας. Δείγματα που έχουν συλλεχθεί σε οποιοδήποτε μη αποστειρωμένο δοχείο, δεν είναι αποδεκτά. Το καταλληλότερο δείγμα προς εξέταση, είναι τα πρώτα πρωινά ούρα. Απαιτείται πριν την λήψη, καλό πλύσιμο της περιγεννητικής περιοχής. Η λήψη θα πρέπει να αρχίζει στο μέσον της ούρησης, αφού απορριφθεί η αρχική ποσότητα των ούρων, ώστε να αποβληθεί μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας της περιοχής, προς αποφυγή επιμόλυνσης του δείγματος. Η συλλογή των ούρων πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε να μην ακουμπήσετε το εσωτερικό ή το χείλος του ουροσυλλέκτη. Το δείγμα φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό χώρο (ή στο ψυγείο τους θερινούς μήνες) μέχρι την άμεση μεταφορά τους στο εργαστήριο. Η μεταφορά πρέπει να γίνει εντός δυο ωρών από την συλλογή. Αν υπάρχει υποψία ουρολοίμωξης δεν επιτρέπεται η λήψη αντιβιοτικού σκευάσματος πριν την συλλογή των ούρων. Σε περίπτωση που έχετε λάβει αντιβιοτικό, η συλλογή γίνεται μετά από περίπου μία εβδομάδα.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος συλλογής ούρων 24ώρου;

Απορρίπτετε τα πρώτα πρωινά ούρα και σημειώνετε την ώρα της πρώτης ούρησης (πχ 7:00). Έπειτα συλλέγετε τα ούρα κάθε ούρησης καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και νύχτας σε ειδικό ουροσυλλέκτη για συλλογή ούρων 24ώρου, τον οποίο προμηθεύεστε από το φαρμακείο. Κατά την διάρκεια της συλλογής των ούρων φυλάσσετε το δείγμα στο ψυγείο και δεν παραλείπετε την συλλογή καμίας ούρησης, καθώς τα αποτελέσματα δεν θα είναι αξιόπιστα. Την επόμενη μέρα συλλέγετε τα πρώτα πρωινά ούρα περίπου την ίδια ώρα με αυτή που ξεκινήσατε την συλλογή των ούρων. Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των ούρων, επισκέπτεστε νηστικός άμεσα το εργαστήριο για την αιμοληψία.

Θέλω να κάνω σπερμοδιάγραμμα. Τί πρέπει να κάνω;

Αρχικά θα πρέπει να απέχετε από την σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 3 εώς 5 ημέρες. Συλλέγετε το δείγμα σε ουροσυλλέκτη, τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο ή από το ιατρείο μας και το μεταφέρετε προστατευμένο από χαμηλές θερμοκρασίες, το αργότερο σε 20΄από την δειγματοληψία. Αν το σπερμοδιάγραμμα συνοδεύεται κι από καλλιέργεια σπέρματος, θα πρέπει πριν την δειγματοληψία να πλυθείτε καλά στην περιγεννητική περιοχή και να μην έχετε κάνει χρήση αντιβιοτικού για μία εβδομάδα πριν την εξέταση.

Τί πρέπει να κάνω πριν την καλλιέργεια κολπικού υγρού και το τεστ ΠΑΠ;

Και οι δύο εξετάσεις μπορούν να διεξαχθούν οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από εκείνες της έμμηνου ρήσεως. Σε περίπτωση που η ασθενής αφενός ακολουθεί αντιβιοτική θεραπεία ή αγωγή με χρήση ενδοκολπικού φαρμακευτικού σκευάσματος, κια αφετέρου έχει υποβληθεί σε κολπική πλύση, η εξέταση θα πρέπει να γίνει μία εβδομάδα μετά την λήξη της αγωγής. Είναι απαραίτητη η αποφυγή χρήσης ταμπόν ή σεξουαλικής επαφής 48 ώρες πριν την εξέταση. Τέλος, συνίσταται η ασθενής να έχει πλυθεί καλά στην περιγεννητική περιοχή την προηγούμενη μέρα της εξέτασης.

Μου συνέστησε ο γιατρός μου να κάνω εξετάσεις κοπράνων. Πως πρέπει να τα συλλέξω;

Είτε πρόκειται για παρασιτολογική εξέταση, είτε για mayer ή καλλιέργεια κοπράνων, συνίσταται ο ίδιος τρόπος λήψης. Ο ασθενής θα πρέπει να συλλέξει μέρος των κοπράνων απευθείας σε αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο έχει προμηθευτεί από φαρμακείο, χωρίς να ακουμπήσει στο εσωτερικό ή το χείλος του δοχείου. Δείγματα που συλλέχθηκαν σε οποιοδήποτε άλλο, μη αποστειρωμένο δοχείο, καθώς και δείγματα που συλλέχθηκαν και έπειτα μεταφέρθηκαν στο αποστειρωμένο δοχείο, δεν είναι αποδεκτά. Επιπλέον όσον αφορά την mayer κοπράνων, συνίσταται ο ασθενής να μην ακολουθεί αγωγή σιδήρου ή ασπιρίνης, καθώς και να αποφύγει γεύματα με κρέας ή παντζάρια για τουλάχιστον δύο 24ωρα πριν την λήψη του δείγματος. Το δείγμα μεταφέρεται στο εργαστήριο το συντομότερο δυνατόν, χωρίς να έχει τοποθετηθεί προηγουμένως στο ψυγείο.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να συλλέξω πτύελα για καλλιέργεια;

Το κατάλληλο δείγμα πτυέλων για καλλιέργεια, παράγεται από βαθύ βήχα. Αν είναι αναγκαίο να ακολουθήσετε αντιβιοτική αγωγή, η συλλογή του δείγματος πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη της αγωγής. Μετά από 3 βαθιές ανάσες βήξτε δυνατά και τοποθετείστε το παραγόμενο δείγμα πτυέλων σε αποστειρομένο δοχείο, το οποίο προμηθεύεστε από το φαρμακείο. Ικανή ποσότητα δείγματος είναι 1-3 κ.ε.. Προτιμότερο είναι να συλλέξετε πρωινό δείγμα, ώστε να το φέρετε άμεσα στο εργαστήριο, χωρίς να τοποθετηθούν στο ψυγείο. Το σημαντικότερο βήμα μετά την συλλογή του δείγματος, είναι να σιγουρευτείτε πως πρόκειται για πτύελα καθώς λόγω της πυώδους εμφάνισής τους, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί ο παθογόνος μικροοργανισμός. Σε αντίθετη περίπτωση, αν το δείγμα περιέχει κυρίως σίελο, είναι επιμολυσμένο με την φυσιολογική στοματική μικροχλωρίδα.

Ο γιατρός μου συνέστησε να κάνω καλλιέργεια ουρηθρικού και προστατικού υγρού. Τί πρέπει να κάνω;

Το προστατικό υγρό συλλέγεται για καλλιέργεια από τον ουρολόγο σας, ενώ για το ουρηθρικό η λήψη γίνεται είτε από τον ουρολόγο σας, είτε στο εργαστήριό μας από εξειδικευμένο προσωπικό. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την προετοιμασία σας για τις συγκεκριμένες εξετάσεις, παρακαλούμε απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας.

Πότε μπορώ να πάρω τα αποτελέσματα;

Ανάλογα τις εξετάσεις που έχουν συστηθεί από τον γιατρό σας. Στις περισσότερες εξετάσεις, καθώς και σε ένα τυπικό check up, τα αποτελέσματα είναι έτοιμα αυθημερόν. Μπορείτε να προσέλθετε για την παραλαβή τους είτε στο κεντρικό τμήμα της Αιμοδιάγνωσης στην Κάτω Κηφισιά, είτε στο υποκατάστημά μας στις Αφίδνες, ενώ μπορείτε να τα παραλάβετε αν επιθυμείτε και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε αυτήν τη περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσετε το προσωπικό, για την αποστολή των εξετάσεών σας ηλεκτρονικά.