Επιλογή Σελίδας

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς Τ3 Τ4

Τι είναι το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς γιατί είναι σημαντική εξέταση;

Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς είναι μία σύντομη και ανώδυνη εξέταση, η οποία στοχεύει στην απεικόνιση του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο θυρεοειδής αδένας ελέγχεται για τις διαστάσεις του, την ομοιογένεια ή μη του παρεγχύματος και την παρουσία όζων.

Αποτελεί προληπτική ή διαγνωστική εξέταση σε περίπτωση διόγκωσης ή συμπτωμάτων συμβατών με υπέρθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα φυσιολογικά αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων δεν αποκλείουν την ύπαρξη θυρεοειδοπάθειας, όπως επίσης και ένα φυσιολογικό υπερηχογράφημα δεν αποκλείει υπέρ ή υποθυρεοειδισμό.

Λίγα λόγια για τον θυρεοειδή αδένα & τις λειτουργίες του

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας με σπουδαίες λειτουργίες, σχετιζόμενες με τον μεταβολισμό. Παράγει τις ορμόνες θυροξίνη (Τ4) και τριωδοθυρονίνη (Τ3). Ελέγχεται από την θυρεοτρόπο ορμόνη (TSH), η οποία παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου.

Υποθυρεοειδισμός

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβληματα στον οργανισμό. Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα των ορμονών Τ3 και Τ4. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για παράδειγμα την διαταραχή της μνήμης, ή την αύξηση της χοληστερίνης (κ.α).

Υπερθυρεοειδισμός

Σε περίπτωση υπερθυρεοειδισμού από την άλλη, δηλάδη την έκκριση υπερβολικής ποσότητας Τ3 και Τ4, είναι δυνατόν να προκληθεί οστεοπορωση. Για να προληφθεί ή να διαγνωστεί μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, απαραίτητος είναι ο ετήσιος αιματολογικός έλεγχος των επιπέδων των παραγόμενων ορμονών.