Επιλογή Σελίδας

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ

Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται για:

– τον έλεγχο του ήπατος, όσον αφορά το μέγεθός του και τυχόν εστιακές αλλοιώσεις όπως είναι η κύστη, το αιμαγγείωμα και η νεοπλασία, ή διάχυτες αλλοιώσεις, όπως η λιπώδης διήθηση

– την εξέταση της χοληδόχου κύστης, για να ελεγχθεί η περίπτωση χολολιθίασης (πέτρα) ή για περιπτώσεις πολυπόδων, ιζήματος (λάσπη) ή χολοκυστίτιδας (φλεγμονή)

– την εξέταση του σπλήνα, ο οποίος επίσης εξετάζεται για το μέγεθός του αλλά και την σύστασή του. Η περίπτωση της Σπληνομεγαλίας συναντάται σε λοιμώξεις, σε νόσους του αίματος κ. α.

– τον έλεγχο του παγκρέατος, το οποίο ελέγχεται για το μέγεθός του και την ηχομορφολογία του για την περίπτωση ανάδειξης εστιακών αλλοιώσεων ή αλλοιώσεων οξείας και χρόνιας παγκρεατίτιδας.

– τον έλεγχο των νεφρών, για να εξετασθούν οι πιθανότητες ύπαρξης νεφρολιθίασης (πέτρας), αποφρακτικής ουροπάθειας (που οφείλεται στην διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος), καθώς και εστιακών αλλοιώσεων (κύστης, αγγειομυολιπώματος, νεοπλασίας).

– Τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, η οποία εξετάζεται για την ανεύρεση λιθίασης, τοιχωματικών αλλοιώσεων, εστιακών (θήλωμα, νεοπλασία) ή διάχυτων (κυστίτιδα, κύστη προσπαθείας), καθώς και για τη μέτρηση του υπολείμματος ούρων μετά την ούρηση.

– Για την εξέταση του προστάτη στον άνδρα, για το μέγεθός του ή για πιθανές αλλοιώσεις

– Για τον έλεγχο της μήτρας και των ωοθηκών της γυναίκας. Εξέταση της μήτρας γίνεται για την πιθανότητα εστιακών αλλοιώσεων (ινομυώματα, νεοπλασία), αλλά και για να ελεγχθεί το πάχος του ενδομήτριου. Επίσης ελέγχεται το μέγεθος των ωοθηκών και οι ωοθήκες γενικότερα για εστιακές αλλοιώσεις(κύστη, τεράτωμα, νεοπλασία).

Επιπλέον μέσω υπερήχων, εξετάζεται το κοιλιακό άλγος, οι περιπτώσεις της ασκιτικής συλλογής, της λεμφαδενοπάθειας καθώς και του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής