Αρθροπλαστική ισχίου

(AMIS ΤΕΧΝΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ)

Από τον Ορθοπεδικό Χειρουργό – Κωνσταντίνο Κωτσιόπουλο

Η άρθρωση του ισχίου είναι μία άρθρωση σφαίρας-υποδοχής. Η κεφαλή του μηριαίου οστού σχηματίζει το σφαιρικό στοιχείο, το οποίο εφαρμόζει ακριβώς στην υποδοχή της λεκάνης (κοτύλη). Οι επιφάνειες αυτών των οστών καλύπτονται από μία λεία ουσία που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. Η αρθρίτιδα προκαλεί τη φθορά του αρθρικού χόνδρου, αφήνοντας εκτεθειμένο το υποκείμενο οστό. Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, παραμόρφωση,  απώλεια κινητικότητας, χωλότητα και αδυναμία ελεύθερης βάδισης

.Όταν η συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική-φυσικοθεραπεία) αποτύχει να ελέγξει τις ενοχλήσεις και τη δυσκαμψία της αρθρίτιδας του ισχίου, πρέπει να  προχωρήσουμε σε αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης δηλαδή σε Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου.

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης και χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα τα οποία είναι συνήθως φτιαγμένα από κράμα μετάλλου (συνήθως τιτανίου με πορώδη επιφάνεια  η τανταλίου  και πολυαιθυλένιο (πλαστικό). Η κεφαλή μπορεί να είναι μεταλλική, κεραμική, από ζιρκόνιο ή άλλο υλικό. Τα μέρη μίας αντικατάστασης συνήθως ονομάζονται προθέσεις, στοιχεία ή εμφυτεύματα. Τα προθεματικά υλικά μπορεί να στερεωθούν με τσιμέντο  ή εφαρμόζονται  στην κατάλληλη θέση με την άσκηση πίεσης, χωρίς τη χρήση τσιμέντου (press fit). Τα εμφυτεύματα είναι σχεδιασμένα ώστε να αποκαθιστούν τη λειτουργικότητα και τυχόν απώλεια μήκους του σκέλους πού έχει προκύψει λόγω της πάθησης. και να ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ενοχλήσεις, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την επιστροφή του ατόμου σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Η επέμβαση

Εγώ εφαρμόζω την minimal πρόσθια προσπέλαση AMIS

 • Η διάρκεια επέμβασης είναι 1 ώρα και 10 λεπτά
 • Με τήν τεχνική αυτή η τομή είναι πολύ μικρή της τάξης των 8 εκ. αντί για τις τομές που γίνονταν παλαιότερα 20-30 εκ. Επίσης η προσπέλαση γίνεται διαμέσου των μυών χωρίς να παραβλάπτονται μαλακά μόρια (μύες, νεύρα, αγγεία), με αποτέλεσμα ταχεία κινητοποίηση, παραμονή 1-2 ημερών στο νοσοκομείο, χωρίς απώλεια αίματος, και ταχύτερη επάνοδο στην εργασία.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

 1. Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 2. Ταχύτερη αποκατάσταση. Η αποθεραπεία (ορθοστάτιση και βάδιση) αρχίζει λίγες μόνο ώρες μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης
 1. Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο. (μέσος όρος 1-2 ημέρες).
 2. Σχεδόν καθόλου πόνος. Μικρότερη απώλεια αίματος. Στην πλειονότητα των ασθενών δεν απαιτείται μετάγγιση
 1. Μικρότερη πιθανότητα θρομβοεμβολής λόγω της ταχείας κινητοποίησης του ασθενή μετεγχειρητικά.
 1. Ταχύτερη επάνοδος στον φυσιολογικό τρόπο ζωής και στην εργασία.
 2. Μικρότερη και λιγότερο δύσμορφη μετεγχειρητική ουλή.
 3. Μείωση της πιθανότητας χωλότητας μετεγχειρητικά καθότι δεν παραβλάπτονται μύες, τένοντες και νεύρα.

Ανάρρωση μετά τη χειρουργική επέμβαση

Οι ασκήσεις φυσιοθεραπείας είναι σημαντικές μετά από μία ολική αρθροπλαστική ισχίου και συνήθως μία ομαλή ανάρρωση εξαρτάται από το κατά πόσο ο ασθενής ακολουθεί το καθορισμένο μετεγχειρητικό πρόγραμμα ασκήσεων

Η επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου βοηθάει σημαντικά τους ασθενείς με αρθρίτιδα να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και τους ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις που ένιωθαν.

Κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου ο ασθενής διδάσκεται τεχνικές για να βαδίζει, να ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκάλες, να κάθεται και να σηκώνεται από την καρέκλα, από το κάθισμα του αυτοκινήτου, καθώς και από το κάθισμα της τουαλέτας.

Επιστροφή στην εργασία

Η επιστροφή στην εργασία συνήθως επιτυγχάνεται σε διάστημα 1- 2 μηνών, ωστόσο πολλοί άνθρωποι, ειδικότερα εκείνοι που εκτελούν καθιστικές εργασίες, επιστρέφουν νωρίτερα.

Υπάρχει μεγάλη προσωπική εμπειρία στη διόρθωση της συγκεκριμένης παραμόρφωσης με πολλά και δύσκολα περιστατικά ασθενών με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αρθρίτιδα ισχίου

Αρθριτική κεφαλή μετά την αφαίρεσή της

Ολική αρθροπλαστική ισχίου με μικρή ατραυματική τεχνική( Amis)

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ(REVISION)

 Εισαγωγή

Η πρωτογενής ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι  μέθοδος αποκατάστασης που υποκαθιστά την κίνηση σε μια φθαρμένη άρθρωση και εξαφανίζει τα συμπτώματα του πόνου και της δυσκαμψίας. Τα  υλικά παρουσιάζουν υψηλή ανθεκτικότητα και συνήθως διατηρούνται για πολλά χρόνια.

Όπως όμως και με οποιαδήποτε μηχανική συσκευή, μια ολική αρθροπλαστική  ισχίου μπορεί να υπόκειται σε διάφορες μορφές μηχανικής ή βιολογικής αποτυχίας. Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να απαιτήσει επανεπέμβαση της αντικατάστασης του ισχίου. Μια επανεπέμβαση μιας ολικής αντικατάστασης ισχίου ονομάζεται αναθεώρηση (Revision) .

Γιατί να γίνει αναθεώρηση (Revision)ισχίου;

Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων ασθενών που υφίστανται αντικατάσταση ισχίου διατηρούν την πρόσθεση για 15 έως 20 έτη, και μερικές φορές για όλη τη ζωή τους. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται μία ή περισσότερες αναθεωρήσεις αντικατάστασης ισχίου, ιδιαίτερα εάν η αρχική χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου εκτελείται σε νεαρή ηλικία και ο ασθενής έχει έναν πολύ ενεργητικό φυσικό τρόπο ζωής.

Λόγοι για την αναθεώρηση του ισχίου

Περίπου 18 αναθεώρηση αντικαταστάσεις ισχίου εκτελούνται για κάθε 100 αρθροπλαστικές ισχίου

Οι συνηθέστεροι λόγοι για την αναθεώρηση είναι.:

 1. Επαναλαμβανόμενα (υποτροπιάζοντα) εξαρθρήματα ολικής αρθροπλαστικής ισχίου
 1. Μηχανική βλάβη (φθορά του εμφυτεύματος – χαλάρωση ή θραύση)
 2. Μόλυνση

Επαναλλαμβανόμενα εξαρθρήματα ολικής αρθροπλαστικής  ισχίου

Εξαρθρώσεις είναι σχετικά σπάνια, κυρίως στον υγιή ασθενή ο οποίος ακολουθεί προσεκτικά τις προφυλάξεις που δίνονται από τον χειρουργό και φυσιοθεραπευτή.

Ασθενείς με προδιάθεση για αυτήν την επιπλοκήείναι οι ηλικιωμένοι, εξασθενημένοι ασθενείς, ή εκείνοι που υπόκεινται σε μια αρθροπλαστική ισχίου μετά από κάταγμα ισχίου ή μετά από πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου.

Μηχανική βλάβη (φθορά, χαλάρωση, ή ρήξη)

Τα επί μέρους τμήματα μιας πρόθεσης  ισχίου  υπόκεινται σε φθορά με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Όσο  νεότερος και  πιο δραστήριος σωματικά ο ασθενής είναι, τόσο πιο γρήγορη η φθορά. Έτσι σχηματίζονται σωματίδια τριβής από τα μεταλλικά  η τα πλαστικά στοιχεία.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς  αναγνωρίζει τα σωματίδια αυτά ως ξένα και δημιουργείται μια ανοσολογική – αλλεργική αντίδραση. Μια ισχυρή αντίδραση με τα σωματίδια φθοράς μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του οστού γύρω από την αντικατάσταση ισχίου (μια κατάσταση που ονομάζεται οστεόλυση). Η οστεόλυση αυτή προδιαθέτει σε μηχανική χαλάρωση των εμφυτευμάτων την αρθροπλαστικής.

Χαλάρωση  ολικής αρθροπλαστικής ισχίου που δείχνει το διαχωρισμό του στελέχους από το οστό

Η χαλάρωση επιγενώς δημιουργεί οστική απώλεια.

Η μηχανική φθορά που οδηγεί σε μηχανική χαλάρωση της πρόσθεσης (εμφύτευμα) , είναι μια από τις πιο συχνές μορφές μηχανικής βλάβης. Ωστόσο, άλλες μορφές μηχανικής βλάβης είναι πιθανές, όπως θραύση τμημάτων της πρόθεσης, που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ενός τραύματος από μια πτώση ή σύγκρουση με αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αναθεώρησης εξ αιτίας φθοράς, μηχανικής χαλάρωσης, ή θραύσης, ο χειρουργός

 1. αφαιρεί το φθαρμένο, χαλαρωμένο, ή σπασμένο στοιχείο
 2. Αναπληρώνει τα οστικά κενά και
 3. Υποκαθιστά την άρθρωση με μια νέα πρόθεση

Ιδιαίτερη αντιμετώπιση χρήζει η περίπτωση που υπάρχει λοίμωξη-φλεγμονη.

Λοίμωξη της αντικατάστασης του ισχίου

Η μόλυνση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή μετά την επέμβαση και να είναι λόγος σηπτικής χαλάρωσης και αναθεώρησης μίας αρθροπλαστικής ισχίου.

Μόλις  διαγνωσθεί μία μόλυνση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, είναι δυνατές διάφορες επιλογές θεραπείας

Οι πιο κοινές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Έναν ενδελεχή χειρουργικό καθαρισμό των προθεμάτων της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Αυτό γενικά συνιστάται όταν η λοίμωξη έχει ανακαλυφθεί πολύ νωρίς (μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες).Οι ασθενείς  συνήθως  χρειάζονται έξι εβδομάδες ενδοφλέβια αντιβιοτικά και, συχνά, μια χαμηλή δόση από του στόματος αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα (μερικές φορές για όλη τους τη ζωή).
 • Ένα χειρουργείο  αντικατάστασης μολυσμένων προθεμάτων ολικής αρθροπλαστικής  ισχίου, γίνεται σε δύο στάδια: Το πρώτο στάδιο αποτελείται από την πλήρη αφαίρεση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, τον καθαρισμό των οστών, και την εμφύτευση μιας προσωρινής πρόθεσης από  τσιμέντο εμπλουτισμένο με αντιβιοτικό. Αυτό συνδυάζεται με λήψη ενδοφλέβιων αντιβιοτικών  από μία έως έξι εβδομάδες. Στην επόμενη φάση μετά από  και με συχνή κλινική, εργαστηριακή παρακολούθηση μπορούν να επανατοποθετηθούν νέα υλικά.

Υπάρχει μεγάλη προσωπική εμπειρία στη διόρθωση της συγκεκριμένης παραμόρφωσης με πολλά και δύσκολα περιστατικά ασθενών με εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Αναθεώρηση (Revision) Ισχίου

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΑΤΟΣ

Ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις  στήν ορθοπαιδική. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν πιο άνετα με πιο δραστήρια ζωή απαλλαγμένη από χρόνιο πόνο και δυσκαμψία στο γόνατο.

Μια  αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να αποτύχει για ποικίλους λόγους. Όταν συμβεί αυτό, το γόνατο  γίνεται επώδυνο, πρήζεται και δημιουργείται  δυσκαμψία ή αστάθεια, γεγονός που καθιστά δύσκολη την  εκτέλεση των  καθημερινών δραστηριοτήτων.

Στην περίπτωση αυτή προχωράμε σε μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση, αναθεώρησης η  αντικατάστασης των υλικών της αρθροπλαστικής.. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός  αφαιρεί ορισμένα ή όλα τα τμήματα της αρχικής πρόθεσης και τις αντικαθιστά με καινούρια.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο διαδικασίες έχουν τον ίδιο στόχο, να ανακουφίσουν τον πόνο και να βελτιώσουν την κίνηση της άρθρωσης, η χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης είναι διαφορετική από την πρωτογενή ολική αρθροπλαστική γόνατος. Είναι μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί εκτενή προγραμματισμό, εμπειρία καθώς και εξειδικευμένα εμφυτεύματα και εργαλεία για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος.

ΑΙΤΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ

Χαλάρωση υλικών

Φλεγμονή

Συνδεσμική αστάθεια

Μεγάλη δυσκαμψία

Κατάγματα γύρω από την πρόθεση

Υπάρχει μεγάλη προσωπική εμπειρία στη διόρθωση της συγκεκριμένης παραμόρφωσης με πολλά και δύσκολα περιστατικά ασθενών με εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Αναθεώρηση (Revision) Γόνατος

Αφήστε μια απάντηση