Γαστρεντερολογικό – Ενδοσκοπικό Τμήμα

Ένα ολοκληρωμένο τμήμα ελέγχου του πεπτικού συστήματος με σύγχρονο ενδοσκοπικό εξοπλισμό υψηλής ευκρίνειας τελευταίας γενιάς και έμπειρους Γαστρεντερολόγους, που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα των γαστρεντερολογικών εξετάσεων.

 • Κλινικό ιατρείο (κλινική εξέταση και έλεγχος συμπτωμάτων του πεπτικού συστήματος: κοιλιακό άλγος, δυσπεψία, μετεωρισμός, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, απώλεια αίματος από το ορθό, δυσφαγία, οδυνοφαγία, ναυτία, έμετοι, διάρροια, δυσκοιλιότητα κλπ.)
 • Γαστροσκόπηση (ανώδυνα με καταστολή από αναισθησιολόγο)
 • Κολονοσκόπηση (ανώδυνα με καταστολή από αναισθησιολόγο)
 • Ορθοσιγμοειδοσκόπηση ή Ορθοσκόπηση
 • Λήψη δειγμάτων για βιοψίες
 • Πολυποδεκτομή στομάχου – παχέος εντέρου
 • CLO test (ανίχνευση ελικοβακτηριδίου του πυλωρού)
 • Τεστ αναπνοής ουρίας (μη επεμβατική ανίχνευση ελικοβακτηριδίου του πυλωρού)

Γενικές Πληροφορίες

Στην ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ MED (Κατάστημα Κηφισιάς) λειτουργεί ολοκληρωμένο Γαστρεντερολογικό Τμήμα με σύγχρονο εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας ενδοσκοπικό εξοπλισμό για τη διενέργεια Γαστροσκόπησης & Κολονοσκόπησης, σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές της Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου.

Είναι στελεχωμένο με έμπειρους ιατρούς Γαστρεντερολόγους – Ενδοσκόπους με πολυετή παρουσία σε μεγάλα Νοσοκομεία από τους οποίους διενεργούνται οι Ενδοσκοπήσεις, αλλά και με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Όλες οι ενδοσκοπικές πράξεις γίνονται με την παρουσία εξειδικευμένου Αναισθησιολόγου ο οποίος χορηγεί την καταστολή (μέθη) με σκοπό την πλήρη αναλγησία του ασθενή κατά την διάρκεια των εξετάσεων παρακολουθώντας την λειτουργία όλων των ζωτικών του σημείων.

Η διαδικασία απολύμανσης των ενδοσκοπίων, η αποστείρωση του εξοπλισμού και των εξεταστικών χώρων είναι υψηλού επιπέδου, τηρεί όλες τις Διεθνής Προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία και το πρωτόκολλο λειτουργίας Γαστρεντερολογικών Ενδοσκοπικών τμημάτων.

Τα υλικά – υγρά απολύμανσης και αποστείρωσης που χρησιμοποιούνται είναι παγκοσμίως πιστοποιημένα φέροντας τις σχετικές σημάνσεις, εξασφαλίζοντας έτσι την υγιεινή & την ασφάλεια των εξεταζόμενων.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ & ΧΩΡΟΙ

Ο χώρος διενέργειας των Ενδοσκοπήσεων, λειτουργεί εντός του Κέντρου μας, σε ένα ξεχωριστό φιλόξενο και αυτόνομο χώρο 5 δωματίων.

 1. Η αναμονή των συνοδών στο σαλόνι του Ενδοσκοπικού Τμήματος, είναι ευχάριστη χωρίς συνωστισμό, με δυνατότητα χρήσης free Wi-Fi.
 2. Γραφείο ιατρείο Γαστρεντερολόγου για τη λήψη ιστορικού και συζήτηση σχετικά με την εξέταση και το πρόβλημά σας
 3. Γραφείο ιατρείο Αναισθησιολόγου για λήψη ιστορικού
 4. Αίθουσα ενδοσκόπησης απολυμασμένη
 5. Χώρος ανάνηψης με ιδιωτικό μπάνιο προς χρήση

O ασθενής μετά την εξέταση, έχει τη δυνατότητα παραμονής του για όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να επανέλθει από τη μέθη, σε ιδιωτικό δωμάτιο με αυτόνομο μπάνιο, τουαλέτα και όλα τα απαραίτητα υλικά προς χρήση, ξεχωριστό από κοινόχρηστους άλλους χώρους και να αποχωρήσει από το κέντρο μας σε άριστη κατάσταση.

Γιατί να προτιμήσετε εμάς : 

 1. Διαθέτουμε τελευταίας γενιάς (2023) ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ενδοσκοπίων της γνωστής εταιρείας Pentax Imagina FULL HD
 2. Χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας πιστοποιημένα απολυμαντικά για τον καθαρισμό των ενδοσκοπίων που καταπολεμούν στο 100% βακτήρια και ιούς της γνωστής εταιρείας Gatex.
 3. Χορήγηση καταστολής σε όλες τις ενδοσκοπήσεις ΠΑΝΤΑ από ειδικό Αναισθησιολόγο για μια εντελώς ανώδυνη εξέταση με συνεχή έλεγχο των ζωτικών σημείων του εξεταζόμενου σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης μέχρι και την αποχώρηση του εξεταζόμενου
 4. Έμπειρος Ιατρός ενδοσκόπος Γαστρεντερολόγος με εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία
 5. Λήψη ιστορικού από τον Γαστρεντερολόγο ιατρό
 6. Λήψη ιστορικού από τον Αναισθησιολόγο ιατρό
 7. Έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό σε Τμήμα ενδοσκοπήσεων  που είναι συνέχεια δίπλα σας
 8. Ιδιωτικός χώρος ανάνηψης με αυτόνομο ιδιωτικό μπάνιο και ντουζ στη διάθεσή σας προς χρήση

 

ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η Κολονοσκόπηση στο Κέντρο μας αποτελεί μια ανώδυνη εξέταση, όπου ο εξεταζόμενος μετά το πέρας αυτής, δεν αισθάνεται ότι πέρασε μια δυσάρεστη διαδικασία όπως πιθανόν νόμιζε ότι θα υποστεί.

Είναι μια διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του παχέος εντέρου, σε περίπτωση που ο ασθενής αντιμετωπίζει συμπτώματα ή παθολογικά ευρήματα σε άλλο διαγνωστικό έλεγχο.

Επίσης είναι μια εξέταση που πλέον έχει συμπεριληφθεί στο πρωτόκολλο του Προληπτικού Ελέγχου από την ηλικία των 45 ετών και άνω.

Πραγματοποιείται με την είσοδο του κολονοσκοπίου μέσω του πρωκτού και τη σταδιακή προώθησή του στο παχύ έντερο και εάν υπάρχουν ενδείξεις στον τελικό ειλεό.

Προκειμένου να εξασφαλισθεί η καλύτερη συνεργασία του ασθενούς και η όσο το δυνατόν λιγότερη ενόχλησή του, πραγματοποιείται πάντα με καταστολή (μέθη), σε συνεργασία με αναισθησιολόγο και πάντα με παρακολούθηση των ζωτικών σημείων (πίεση, σφίξεις, κορεσμός οξυγόνου).

Διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά και πριν την εξέταση ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία προετοιμασίας, για την οποία θα ενημερωθεί αναλυτικά από το Κέντρο μας.

Η Κολονοσκόπηση αποτελεί την βασική εξέταση για την πρόληψη αλλά και την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και των πολυπόδων εντέρου.

Επιπλέον, είναι ιδανική για την περίπτωση συμπτωμάτων όπως απώλεια αίματος από το ορθό, αναιμία, χρόνια διάρροια, κοιλιακό άλγος, αλλά και τη διάγνωση – παρακολούθηση σε  Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου.

Μετά την εξέταση λόγω μέθης συστήνεται η αποφυγή οδήγησης, χειρισμού μηχανημάτων και κατανάλωσης αλκοόλ λόγω μειωμένων αντανακλαστικών για τουλάχιστον 8 ώρες μετά.

 

ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η γαστροσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση που επιτρέπει τον έλεγχο του ανώτερου πεπτικού, δηλαδή του οισοφάγου, του στομάχου και του 12δακτύλου.

Προκειμένου να εξασφαλισθεί η καλύτερη συνεργασία του ασθενούς και η όσο το δυνατόν λιγότερη ενόχλησή του, πραγματοποιείται με χορήγηση ήπιας καταστολής (μέθης), σε συνεργασία με αναισθησιολόγο και πάντα με παρακολούθηση των ζωτικών σημείων (πίεση, σφίξεις, κορεσμός οξυγόνου).

Ο χρόνος μίας απλής διαγνωστικής Γαστροσκόπηση δεν υπερβαίνει συνήθως τα 15 λεπτά.

Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 6-8 ώρες πριν την εξέταση και να μην έχει πιεί νερό ή άλλο υγρό 2 με 3 ώρες πριν, ώστε να έχει προλάβει να αδειάσει το στομάχι.

Μετά την εξέταση ο ασθενής μπορεί να πιεί και να φάει εφόσον περάσουν 30 λεπτά με μία ώρα, ενώ εάν έχει λάβει μέθη συστήνεται η αποφυγή οδήγησης, χειρισμού μηχανημάτων και κατανάλωσης αλκοόλ λόγω μειωμένων αντανακλαστικών για τουλάχιστον 8 ώρες μετά.

Η αναγκαιότητα για να υποβληθεί κάποιος σε γαστροσκόπηση καθορίζεται με βάση την ηλικία, το ιστορικό και την κλινική εξέτασή του από τον εκάστοτε γαστρεντερολόγο.

Με την γαστροσκόπηση μπορούμε να διαγνώσουμε με άμεση όραση του βλεννογόνου νοσήματα όπως η οισοφαγίτιδα, η γαστρίτιδα και το έλκος. Με τη λήψη βιοψιών μπορούμε να διακρίνουμε καλοήθεις από κακοήθεις αλλοιώσεις, να διαγνώσουμε προκαρκινικές καταστάσεις, όπως η δυσπλασία, κακοήθειες, αυτοάνοσα νοσήματα (κοιλιοκάκη, αυτοάνοση γαστρίτιδα, νόσος Crohn) που δεν είναι πάντα ορατές με γυμνό μάτι καθώς και να ανιχνεύσουμε το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (μικρόβιο που προκαλεί χρόνια φλεγμονή στο στομάχι και μπορεί να οδηγήσει σε έλκος ή δυσπλασίες).

Για όποιο ραντεβού για εξετάσεις του Ενδοσκοπικού Τμήματος απαιτείται η επικοινωνία με τον Κέντρο μας για οδηγίες προετοιμασίας και ενημέρωση.