Ουρική αρθρίτις, Ουρικό οξύ : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόκειται για μια ασθένεια που οφείλεται σε αύξηση του ουρικού οξέως του αίματος και εναπόθεση αυτού στις αρθρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, αφορά αποτέλεσμα εναπόθεσης σε αυτές κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου, λόγω υπερκορεσμού του αρθρικού υγρού σε ουρικό οξύ.

Ουρικό οξύ τι είναι;

Το Ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των Νουκλεϊνικών Οξέων και συγκεκριμένα των Πουρινών, που αποτελούν τα δομικά συστατικά του γενετικού υλικού όλων των κυττάρων μας, το οποίο αποβάλλεται από τον οργανισμό ως μεταβολικό προϊόν από το έντερο και τους νεφρούς.

Φυσιολογικές τιμές αυτού στο αίμα είναι: άνδρες ως 7mgr% και σε γυναίκες ως 6mg%.

Η αυξημένη τιμή του ουρικού οξέως (υπερουριχαιμία) στο αίμα έχει σαν αποτέλεσμα την εναπόθεση αυτού στην άρθρωση με πόνο και οίδημα αυτής. Αποτέλεσμα της εναπόθεσης αυτής, είναι η πρόκληση φλεγμονής (αρθρίτιδας).

Ανάλογα με το βασικό αίτιο εκτροπής του μεταβολισμού του ουρικού οξέως διακρίνεται σε πρωτογενή ουρική αρθρίτιδα που σημαίνει διατάραξη του μεταβολισμού των πουρινών και δευτερογενή που εμφανίζεται στην εξέλιξη άλλων νοσημάτων καταστάσεων, όπως το πολλαπλούν μυέλωμα-λευχαιμία-ψωρίαση , η χρήση φαρμάκων και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ (ιδιαίτερα μπύρα) και διαφόρων τροφών όπως συκώτι , σπαράγγια , ζαχαρούχα ποτά , γαλοπούλα , κόκκινο κρέας , ρέγγα , χτένια , τυριά.

Ουρική αρθρίτιδα τι είναι;

Η Ουρική αρθρίτιδα είναι μια συχνή φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων. Είναι πλέον συχνή τους άνδρες παρά στις γυναίκες. Η αναλογία ανδρών – γυναικών είναι 5:1, ενώ εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της μετά την πέμπτη δεκαετία της ζωής.

Είναι νόσος του πολιτισμού και γι’ αυτό προσβάλλει κυρίως τις εύπορες τάξεις λόγω καταναλώσεως μεγάλων ποσοτήτων πουρινών (κρεατικά, ψάρια, τυριά).

Είναι γνωστή από τον Ιπποκράτη και έχει το λαϊκό όνομα Ποδάγρα, λόγω προσβολής της πρώτης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης του ποδός.
Δημιουργία τόφων (εναπόθεση κρυστάλλων) στα διάφορα μέρη του σώματος ως και τα αυτιά είναι δυνατόν. Ανάλογα με την ευαισθητοποίηση της άρθρωσης ή της μεγαλύτερης εναπόθεσης αυτού στο συγκεκριμένο σημείο προκαλεί έντονη και παρατεταμένη ενόχληση.

Θεραπεία

Η απώλεια βάρους επιβάλλεται σε άτομα παχύσαρκα. Η θεραπεία γίνεται με δίαιτα και με φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Μη ξεχνάμε ότι η καλή υγεία είναι αποτέλεσμα της σωστής διατροφής της έγκαιρης διάγνωσης και του συστηματικού ελέγχου.

Ιατρός – Βιοπαθολόγος  Τζωρτζ Σ. Νικοτιάν

Αφήστε μια απάντηση