Χολολιθίαση : Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τι είναι η χολολιθίαση;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος ακριβώς κάτω από το ήπαρ. Αποθηκεύει τη χολή που παράγεται από το ήπαρ. Η χολή βοηθά στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Πέρνα μέσω του κυστικού και του χοληδόχου πόρου στο λεπτό έντερο. Οι χολόλιθοι (πέτρες) είναι εναποθέσεις στερεού υλικού εντός της χοληδόχου κύστεως. Στην πλειοψηφία τους είναι χοληστερινικοί, ενώ σπανιότερα αποτελούνται από χολοχρωστικές όπως η χολερυθρίνη.

Που οφείλεται η χολολιθίαση;

Ο μηχανισμός της δημιουργίας των χολολίθων δεν είναι επακριβώς γνωστός, αλλά το πιθανότερο είναι ότι συμβαίνει μια χημική ανισορροπία εντός της χοληδόχου κύστεως, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χοληστερόλης ή χολερυθρίνης.

Η χολολιθίαση απαντάται συχνότερα σε:

• Παχύσαρκους
• Γυναίκες
• Μετά από εγκυμοσύνη
• Μετά από απότομη απώλεια βάρους
• Λήψη αντισυλληπτικών
• Οικογενειακό ιστορικό χολολιθίασης
• Ηλικίες άνω των 40

Ποια είναι τα συμπτώματα της χολολιθίασης;

Η πλειοψηφία των ανθρώπων με χολολιθίαση δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά εμφανίζονται συνήθως ως απαλοί πόνοι στο δεξιό υποχόνδριο, δηλαδή την δεξιά ανώτερη κοιλιακή χώρα. Ο πόνος μπορεί να επεκταθεί και στη δεξιά ραχιαία χώρα ή στον δεξιό ώμο. Ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός ή κωλικοειδής, δηλαδή να έρχεται και να φεύγει. Μπορεί επίσης να επιδεινώνεται μετά τη λήψη λιπαρού γεύματος. Μια συχνή επιπλοκή της χολολιθίασης είναι η χολοκυστίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως. Η χολοκυστίτιδα προκαλεί έντονο άλγος στο δεξιό υποχόνδριο, έντονη ευαισθησία στην περιοχή, πυρετό, ενώ μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ναυτία και εμέτους. Η πιο σοβαρή επιπλοκή της χολολιθίασης είναι η παγκρεατίτιδα, η οποία μπορεί να συμβεί όταν ο λίθος περάσει μέσω του χοληδόχου πόρου στο πάγκρεας, προκαλώντας φλεγμονή.

Πως γίνεται η διάγνωση της χολολιθίασης;

Η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της χολολιθίασης είναι το υπερηχογράφημα. Είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση η οποία, εκτός της χολολιθίασης, μπορεί να διαγνώσει και τις επιπλοκές της όπως τη χολοκυστίτιδα ή τη διάταση των χοληφόρων.

Ποια η θεραπεία της χολολιθίασης;

Η μόνη θεραπειά της χολολιθίασης είναι η χειρουργική. Ο γενικός χειρουργός είναι σε θέση να αξιολογήσει την κάθε περίπτωση κι να προτείνει το είδος της χειρουργικής αντιμετώπισης.

Αφήστε μια απάντηση