Εποχική γρίπη

Τι είναι η γρίπη

Η γρίπη είναι μια ιογενής μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως ήπια αλλά μερικές φορές και ως σοβαρή νόσος εάν συνοδευτεί με την εμφάνιση επιπλοκών.

Πως μεταδίδεται

Η μετάδοση γίνεται με τα σταγονίδια που εκπέμπει ο ασθενής με τον βήχα, το φτάρνισμα ή την ομιλία καθώς επίσης και από επιφάνειες όπου έχουν εναποτεθεί τα σταγονίδια και που έχουμε ακουμπήσει τα χέρια μας τα οποία χωρίς να τα απολυμάνουμε τα τοποθετούμε στο στόμα ή στην μύτη μας.

Πόσοι τύποι γρίπης υπάρχουν

Οι τύποι της γρίπης είναι 4 A,B,C,D εκ των οποίων οι A και B είναι εκείνοι που προκαλούν εποχικές επιδημίες.

Με τι συμπτώματα εκδηλώνεται

Τα συνήθη συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός ο οποίος μπορεί να υποχωρεί ελάχιστα με την λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων, η ρινική συμφόρηση, ο ξηρός βήχας, η έντονη αδυναμία και ατονία, οι αρθραλγίες και μυαλγίες καθώς και κεφαλαλγίες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Πέραν των κλασικών συμπτωμάτων μπορεί να εκδηλωθούν διάφορες επιπλοκές όπως ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, φλεγμονή στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στους μύες ενώ μια από τις συχνότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία η οποία μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στην μονάδα εντατικής θεραπείας και σε μερικές περιπτώσεις με κακή έκβαση.

Πως διαγιγνώσκεται

Όπως γίνεται αντιληπτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση της γρίπης η οποία βασίζεται στην κλινική εικόνα και στην κλινική εξέταση καθώς και στον εργαστηριακό έλεγχο με λήψη δείγματος από τον φάρυγγα ή την μύτη και διενέργεια είτε του γρήγορου τεστ του οποίου όμως το αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει την ύπαρξη του ιού είτε με την μέθοδο του PCR η οποία είναι και η πιο αξιόπιστη αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες για το αποτέλεσμα.

Ποια είναι η θεραπεία

Η θεραπεία της γρίπης περιλαμβάνει την λήψη αντιικού φαρμάκου για πέντε ημέρες. Επίσης άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να λάβουν και εκείνοι αντιιό φάρμακο σαν προφύλαξη με διαφορετική δοσολογία.

 

Πως όμως μπορούμε να προφυλαχτούμε από την γρίπη?

Εμβολιασμός κάθε έτος των ασθενών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες τον μήνα Οκτώβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Αποφυγή κλειστών χώρων σε περιόδους που είναι σε έξαρση η επιδημία.

Καλή υγιεινή των χεριών.

Χρήση μάσκας.

 

Γιατρομανωλάκης Ν. Εμμανουήλ

Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Αφήστε μια απάντηση