Κορωνοϊός – Covid-19 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Κορωνοϊός – “Covid-19”

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ένα καινούριο στέλεχος της ομάδας ιών Corona ανιχνεύθηκε στα τέλη του 2019, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστό, ως υπαίτιο χιλιάδων κρουσμάτων σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης που πρωτοεμφανίστηκε στο Wuhan μια επαρχία της Κίνας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς υιοθέτηση μέτρων προφύλαξης έναντι της μόλυνσης από το Covid-19, όπως έχει ονομαστεί.

Στην Ελλάδα το κέντρο που αναλαμβάνει να εφαρμόσει διαγνωστικό  μοριακό έλεγχο σε περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Ο χαρακτηρισμός ενός περιστατικού ως ύποπτο γίνεται από ιατρικούς φορείς ( ΕΟΔΥ) με βάση την κλινική εικόνα και το ιστορικό του νοσούντα από αναπνευστική λοίμωξη .

Απαραιτήτως, θα πρέπει να αποσταλεί στο Ε.Ι.Παστέρ έγγραφη γνωμοδότηση από τον ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση εργαστηριακής εξέτασης μετά από συνεννόηση του ενδιαφερόμενου με το αρμόδιο γραφείο του ΕΟΔΥ. Στοιχεία επικοινωνίας ΕΟΔΥ : 2105212000 και 2105212054.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τους Κορωνοϊούς

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη ομάδα RNA ιών που πήραν την ονομασία τους από την χαρακτηριστική εικόνα κορώνας που εμφανίζουν στην ηλεκτρονική μικροσκόπηση.

Πόσο επικίνδυνοι είναι ?

Ενοχοποιούνται για την πρόκληση ποικίλης σοβαρότητας λοίμωξης που κυμαίνεται από εικόνα απλού κρυολογήματος μέχρι και  σοβαρής αναπνευστικής νόσου (βρογχίτιδα, πνευμονία). Σε ασθενείς με κλονισμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή στους οποίους προϋπάρχει και άλλη νόσος μπορεί να αποβεί η λοίμωξη επικίνδυνη έως και μοιραία, όπως συμβαίνει εξάλλου και σε περιπτώσεις άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Στην ομάδα αυτή ανήκουν και οι ιοί SARS και MERS που εμφάνισαν έξαρση το 2002 και 2012 αντίστοιχα, με μεγάλους πάλι αριθμούς νοσούντων.

Είναι συχνές οι λοιμώξεις από αυτούς ?

Οι ιοί αυτοί είναι ευρέως διαδεδομένοι ανάμεσα στα θηλαστικά και στα πτηνά, με τις νυχτερίδες να αποτελούν τον ξενιστή μεγάλης ποικιλίας γονοτύπων.

Πότε έχουμε εξάρσεις των λοιμώξεων από κορωνοϊούς ?

Στα εύκρατα κλίματα οι αναπνευστικές λοιμώξεις από κορωνοϊούς εμφανίζονται κυρίως χειμώνα με λιγότερο συχνά κρούσματα το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

Πως εξαπλώνεται ο ιός ?

Αυτός ο ιός πιθανώς αρχικά προέκυψε από μια ζωική πηγή, αλλά τώρα φαίνεται να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο . Μερικοί ιοί είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί όπως ο ιός της ιλαράς, ενώ άλλοι ιοί είναι λιγότερο.

Μεταδίδονται κυρίως μέσω αεροσταγονιδίων ( βήχας ή φτάρνισμα ) ή άμεσης επαφής με γυμνά χέρια ή επιφάνειες αντικειμένων με επιμολυσμένες εκκρίσεις και επακόλουθο άγγιγμα μύτης, μάτια και στόματος.

Συμπτώματα και επιπλοκές 

Τα τρέχοντα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί σε ασθενείς περιλαμβάνουν ήπια έως σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη , πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς. Αν κρίνεται απαραίτητο συμπεριλαμβάνονται και εργαστηριακές εξετάσεις ( ανοσολογικές δοκιμασίες και μοριακός έλεγχος )

Υπάρχει θεραπεία ?

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αντι-ιϊκή θεραπεία μέχρι σήμερα. Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει συμπωματική αγωγή ( ανάπαυση, επαρκή ενυδάτωση, καλή σίτιση, αντιπυρετική αγωγή) και αντιμετώπιση επιπλοκών αν υπάρχουν. Δεν έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα αντι – ιϊκών φαρμάκων.

Μέχρι σήμερα επίσης δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την προστασία από τον Covid-19

Προφυλάξεις & αποτροπή μετάδοσης

Οι φορείς υγείας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις παρακάτω προφυλάξεις :

  • Συστηματικό πλύσιμο χεριών
  • Χρήση αντισηπτικών για χέρια και καθαρισμό επιφανειών
  • Αποφυγή με άτομα που νοσούν
  • Αποφυγή των κλειστών χώρων σε περιόδους έξαρσης
  • Προφύλαξη σε μύτη και στόμα όταν βήχουμε
  • Απόρριψη χαρτομάντηλου σε κάδο με κλειστό καπάκι
  • Χρήση μάσκας αν είστε αδιάθετοι ή αν βρίσκεστε σε χώρους με πιθανούς φορείς ιών

 

Από τον Συνεταιρισμό Εργαστηριακών ιατρών Medisyn &

Τζώρτζ Σ. Νικοτιάν – Ιατρό Βιοπαθολόγο

Αφήστε μια απάντηση